Specialitati cretane

Oaspetii insulei Creta se bucura de clima, peisajele admirabile, ospitalitatea localnicilor, relaxare in pensiunile si hotelurile de pe insula, dar au si privilegiul de a se desfata cu  lapte, peste, carne, fructe si legume locale produse sub soarele generos, dupa retete traditionale pline de savoare. Tuturor acestora li se adauga plantele aromatice si cerealele brute care nu lipsesc din alimentatia cretanilor. Branza, laptele si iaurturile de casa racoritoare sunt consumate zilnic. Pranzurile se constituie din peste si carne de pasare mai ales. Salatele si celelalte preparate sunt asezonate cu renumitul ulei de masline care se gaseste din belsug, pe insula fiind mai multe plantatii de maslini. Preparatele savuroase si simple sunt acompaniate de cateva pahare de vin rosu, provenit din plantatiile de vita de vie locale. Deserturile sunt alcatuite mai ales din fructe, iar de cateva ori pe saptamana cretanii mananca si produse de patiserie pe baza de miere. Pe insula puteti gusta branzeturile Graviera, de mai multe tupuri si gusturi, branza proaspata de oaie Myzitra, sau branza Katsikithia din lapte proaspat de capra. Aceste branzeturi se consuma cu painea tare din pesmet uscat Paximadi din secara, orz sau grau. O gustare foarte populara in Creta este Dakos sau Koukouvaya, preparata din paine tare acoperita cu branza proaspata de oaie si rosii uscate, peste care se presara oregano uscat si ulei de masline.

Mancarurile simple din ingrediente proaspete sunt condimentate cu cimbru, oregano si maghiran care cresc nestingherite pe pamantul insulei. Trebuie sa beti macar o ceasca de Diktamos, ceaiul cretan cu proprietati medicinale. Pe insula sunt sute de taverne traditionale care se intrec in diferite si delicioase retete de mancaruri si deserturi de casa. Preparatele gustoase, insotite de vinuri rosii umplu de veselie serile grecesti cand turisti si localnici se infratesc in veselie, muzica si dansuri traditionale, expresie pura a dragostei de viata si prieteniei. Printre aceste taverne carora trebuie sa le treceti pragul fie si pentru a patrunde in specificul locului, se numara Kostas cu preparate traditionale locale, Parassiris cu minunate preparate din peste, Galini cu salate proaspete, peste si specialitati cretane. Toate aceste taverne sunt amplasate in decoruri naturale de vis.